Joulu Ryytimaan reunalla

KINKKU

2012: Samalla kuorrutteella kuin 2011.

2011: Kinkun valmistus tavalliseen tapaan. Kuorrutus sinappia, cashew-, macadamia- ja saksanpähkinöitä kevyesti murskattuna ja uunissa noin 15 minuuttia 220 asteessa kunnes pähkinät saavat kauniin värin.

JOULUTORTTUMALLEJA
Pieni ja iso tähti, enkeli ja ruusuke

JOULUNISUT
22.12.2013 Pässinpäät 

22.12.2013 Hannunvaakunat

19.12.2012 Joulupojat

KALARUOKIA


SALAATIT
2012: Rosolli ja vaahto

JUUSTOT
2012: Piimäjuusto

PIIMÄJUUSTO
3 l maitoa
1 l piimää, hapanta
8 munaa
n. 1-1½ tl suolaa

Keitä maitoa hämmentäen kunnes kiehuu, lisää joukkoon pohjaa pitkin sekoittaen keskenään hyvin sekoitetut piimä ja munat. Odota kunnes massa kiehahtaa. Jätä seisomaan lämpimään paikkaan tunniksi. Nosta juustomassa reikäkauhalla joko juustovormuun tai lävikköön, jossa on kylmällä vedellä kasteltu ja kuivaksi puristettu sideharso. Lisää suolaa ja sekoittele massaa muotissa. Nosta sideharson reunat juustomassan päälle ja laita esim. lautanen painoksi, nosta vormu tai lävikkö kylmään (jonkun astian esim kulhon päällä, johon hera voi valua) yön yli. 

HÄMÄLÄINEN MUNAJUUSTO
3 l kulutusmaitoa
1 l kirnupiimää
4 munaa
1 tl suolaa
(2-3 valkosipulinkynttä)
VOITELUUN: 
munaa

Valmista juustomassa kuten edellä ja nosta kylmään valumaan seuraavaan päivään. Kumoa juusto seuraavana päivänä paistonkestävälle vadille. Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.


 LAATIKOT ja muut lämpimät kasvislisäkkeet
2012: Imelletty perunalaatikko.

IMELLETTY PERUNALAATIKKO 
vajaa 2 kg jauhoisia perunoita
noin 75 g vehnäjauhoja
perunoiden keitinvettä
noin 1,5 l maitoa
3/4 dl sokeria
1,5 rkl suolaa
125 g voita

Kuori perunat ja keitä suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo perunat, lisää vehnäjauhoja ja keitinvettä. Anna imeltyä huoneenlämmössä 4-5 tuntia.
Mausta survos suolalla ja voilla. Lisää maito ja sokeria maun mukaan. Jos survos imeltyy hyvin, ei sokeria tarvitse lisätä ollenkaan. Kaada vellimäisen löysä survos voideltuihin vuokiin. Paista 150-160 asteessa noin 3 tuntia tai miedommassa lämmössä pitempään. 

2011: Porkkana-, bataatti- ja lanttulaatikko.

PORKKANALAATIKKO
noin 1 kg keitettyjä porkkanoita soseena
1 tl suolaa
½ dl sokeria
1 kananmuna
½ tl muskottipähkinää
5 dl maitoon keitettyä ohrasuurimopuuroa

Yhdistä kaikki aineet ja sekoita huolella. Kaada seos uunivuokaan, tasoita pinta ja kuvioi lusikan kärjellä. Ripottele päälle korppujauhoja ja muutama nokare voita. Paista 180 asteessa noin 1½ tuntia.

BATAATTILAATIKKO
1,5 kg bataattia, vettä, ripaus suolaa
3 dl kermaa
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
½ dl siirappia
100 g voisulaa
½ tl muskottipähkinää

Keitä kuoritus ja kuutioidut bataatit miedosti suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta bataatit. Lisää muut ainekset soseen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada seos uunivuokaan ja paista 180 asteessa noin 1,5 tuntia.

LANTTULAATIKKO
noin 1 kg kypsäksi keitettyä lanttua soseena
1 tl suolaa
1 dl siirappia
1 dl kermaa
1 kananmuna
½ tl muskottipähkinää
ripaus valkopippuria

Sekoita kaikki aineet huolella. Kaada voideltuun uunivuokaan. Tasoita ja kuvioi pinta lusikalla, kärjellä kuvioita painellen. Lisää päälle korppujauhoja ja voinokare. Paista 180 asteisessa uunissa noin 1½ tuntia.

Kiertoilmauunia käytettäessä laatikot kannattaa paistaa noin 150 asteisessa uunissa!

UUNIJUUREKSET
Uunijuurekset: ohje täältä

KAKUT JA PIKKULEIVÄT


Pöllökakku 2014

  
Prinsessan luumukakku 2013

PIPARKAKKUTALOT
Kanala, piikkiöläistä kantaa olevia maatiaiskanoja 

... ja kettu


Kana vahtii pesää

JOULUJUOMIA


KOTI
2012

 JOULUKUUSET
2016 (4,75 m)

2014 (4,7 m)


2013 (4,35 m)


2012 (4,7m)

2011
2010 (4,4m)
2009

JOULUKORISTEITA
Havukranssi 2014 

Puolukkakranssi 2013

26.11.2012 Havukranssi ulko-oveen
12/2012 Paperitähtiä 
12/2012 Paperitähtiä




Ei kommentteja: