sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Näkkileipä

Siivosin eilen jauholaatikkoani ja löysin monta ruisjauhopussia, joissa kaikissa pikkuisen jauhoja pohjalla. Päätin yhdistää jauhot ja leipoa näkkäriä. Jauhoja oli kuin olikin 11 dl yhteensä, joten se riitti. Laitoin lopuksi näkkärit kuivumaan keittiön yläkaappien väliin leipälapion varteen. Leipälapion olen saanut Laurilta lahjaksi 2009, teki sen puukäsitöissä... Kiitos opettajalle, joka innostui asiasta, kun kuuli meidän muuttaneen ja talon uudesta leivinuunista.
50 g hiivaa 
5 dl vettä 
2 tl suolaa 
10 dl karkeita ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja 

Leivontaan:
Vehnä- tai ruisjauhoja 

Murenna hiiva kulhoon. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Kaada sitä hieman hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loppu vesi ja suola.
Alusta ruisjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista joukkoon. Alusta taikina hyvin.
Peitä ja kohota taikinaa noin tunti.
Kaada se jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa jauhoista loput joukkoon.
Jaa taikina 20 yhtä suureen osaan. Kauli jokainen jauhotetulla leivinpöydällä näkkileipäkaulimella 28 cm:n suuruiseksi pyöryläksi. Tee halutessasi reikä jokaisen pyörylän keskelle. Harjaa ylimääräiset jauhot pois.
Nosta pyörylät leivinpaperilla peitetyille pelleille. Paista uunin yläosassa 250 asteessa 3 - 3 1/2 minuuttia. Säilytä näkkileipä kuivassa paikassa.

Itse käytän vain yhtä peltiä leipoessani, koska minulla on sellaiset kiskot uunissa, että saan pellin ulos uunista ilman nostamista. Leivon leivät pöydälle ja isolla paistinlastalla vaihdan siitä aina uuden pellille. Jos leipoo pitkulaisen mallisia, sopii kaksi näkkäriä pellille vierekkäin. Piparkakkumuotilla voi myös ottaa kaulitusta taikinasta vaikka minkä mallisia näkkäreitä.

2 kommenttia:

Raisa P kirjoitti...

Oi, varmaan herkkua!

Virpi kirjoitti...

Varmasti herkullista rouskuteltavaa :)