lauantai 4. tammikuuta 2014

Pullapitko ja hiivaleipä

Leivoin tänään pitkästä aikaa pullapitkot, nelilettiset sellaiset. Edellisestä kerrasta on taas jo sen verran aikaa, että kun samalla yritin neuvoa Ellaa kirjeen kirjoittamisessa ja letittää pitkoa niin luntti oli pakko kaivaa esiin. Samainen luntti löytyy netistäkin: Myllyn Paras -sivuilta. Minulla luntti on iki kauan sitten leikattu jauhopussista ja teipattu keittiön kaapin oven sisään. Sama luntti oli minulla jo wanhassa kodissa kaapin ovessa.

Toinen pitko tykkäsi mennä hassusti mutkalle, mutta eipä se tahtia haittaa, aika äkkiä se mutkakohtakin täällä katoaa parempiin piiloihin.

Pari hiivaleipää leivoin myös, ihan sen jauhopussin ohjeella kuten aina ennenkin. Piti vielä leipoa sämpylöitäkin, mutta ne jää nyt huomiseen, sillä Leevi alkoi pestä uunia. Niillä on nyt yläasteen kotitaloudesta kotitehtävänä noita kodin siivousjuttuja ja pitäisi saada kotitehtävät tehtyä ennen kuin koulu taas ensi viikolla alkaa. Vessan on jo siivonnut, jynssännyt keraamista liettä, imuroinut, siivonnut huonettaan yms. Nyt on vuorossa uunin pesu, eli huomenna saan leipoa sämpylöitä ihan puhtaassa uunissa.

7 kommenttia:

Red Dragon kirjoitti...

Kauniit pitkot <3
Itse saan vain haaveilla pitkojen onnistumisesta. Nykyään ei edes pullataikina onnistu. Miten onnistun liikaa jauhoja laittamaan o_O

RyytimaanMinna kirjoitti...

Minä punnitsen aina jauhot pullataikinaan, vaikka kaikki muut taikinajauhot mittaan deseinä. Aloitin punnita pullajauhot varmaan 20 vuotta sitten jo ja sen jälkeen on pullataikina onnistunut 99,9% :sti. Kannattaa kokeilla!

Red Dragon kirjoitti...

eli siis, jos pullaohjeeseen tarvihtee 12-13 dl jauhoja, niin kannattaa punnita niin, että paljonko 1dl jauhoja painaa (kertoen sitten tietenkin 12 tai 13)?

RyytimaanMinna kirjoitti...

Minulla on sellainen pullaohje, johon tulee 5 dl nestettä ja 1 kg jauhoja, sitä olen käyttänyt hyvällä menestyksellä. Lisäksi tietysti 50g hiivaa, 2 dl sokeria, ½ rkl suolaa, muna, 1 rkl kardemummaa, rasvaa laitan 175 g, vaikka ohjeessa on aluperin 200 g ja joskus olen rasvan korvannut osittain omenahillollakin.

Virpi kirjoitti...

Ihanan näköisiä leipomuksia, pitkoja tulee kyllä harvoin tehtyä.
Nuo on hyviä kotitehtäviä, varsinkin jos tekee kunnolla kaikki. On sitten tulevaisuudessa jotain hajua asiasta :)

Red Dragon kirjoitti...

hih, ei olisi tänään kannattanut ruveta pullataikinaa tekemään.. Viime yönä en nukkunut yhtään, joten väsymystila on kyllä ihan oikeasti jssain hekumallisissa tiloissa.
Pullataikina ei nimittäin kohonnut XD. hiiva on kyllä seassa.

Riina Itkonen kirjoitti...

Onpa muuten käteviä tollaset kotitehtävät. Mietin, että ei meidän aikaan ihan tuollaisia ollut, olisi kyllä tosi hyvä ollut.