tiistai 11. syyskuuta 2012

Päälle voi laittaa mitä vaan - piirakka

Oli kevät 1989, tarkkaan ottaen maaliskuun ensimmäinen päivä, kun sain tämän parhaan piirakkareseptini yläasteen keittolassa Marja-Leenalta. Tällä ohjeella on meillä leivottu satoja kertoja ja nyt viimeksi tein välipalalle mustikkapiirakan. Ohjeesta tulee kunnon pellillinen, se on helppo tehdä. tarvikkeet löytyy aina kaapista ja tämä piirakka kestää hyvin myös pakastuksen. Kun kysyin aikoinaan mitä tämän piirakan päälle voi laittaa, Marja-Leena sanoi: "Päälle voi laittaa mitä vaan!" ja sellaisella nimellä tämä piirakka meillä on tunnettu siitä asti.

4 munaa
3 dl sokeria
2 dl sulaa margariinia
2 dl maitoa 
6 dl venhäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää margariini ja maito (maidon sijasta olen paljon käyttänyt omenamehua,  kun 1988 sairastuin laktoosi-intoleranssiin, ei oltu paljon laktoosittomista tuotteista kuultukaan niin omenamehu oli hyvä vaihtoehto sille). Lisää keskenään sekoitetut venhäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri hiljalleen sekoitellen. Levitä taikina paperoidulle uunipellille.

Päälle voi laittaa mitä vaan!

Erityisen hyviä vaihtoehtoja on meidän perheen mielestä mustikat ja omena niin soseena kuin viipaleena. Omenan päälle vähän luomukanelia ja sokeria, nam. Lisukkeena jäätelöä, kermavaahtoa, vaniljavaahtoa... 

Paista 200 asteessa ½ tuntia. 

2 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Näitä on aina hyvä olla tällaisia "takuu varmoja" ohjeita :) Pitääpä muistaa seuraavalla kerralla, kun tarvii pellillisen ohjeen.

Pirena kirjoitti...

Minulla on melkein samanmoinen piirakanpohjaohje. Olen käyttänyt maidon tilalla jogurttia. Helppo tehdä ja riittää monelle.